Как интериорът на офиса може да увеличи продуктивността: съвети за стимулираща работна среда | Мебели Виденов

 2024-09-02

Как интериорът на офиса може да увеличи продуктивността: съвети за стимулираща работна среда

Офисът обикновено е мястото, където прекарваме по-голямата част от работния си ден. Затова е важно сетивата ни да бъдат стимулирани, за да бъдем по-продуктивни. Липсата на креативност често ни отдалечава от правилните решения, защото ни кара да зацикляме и да не генерираме идеи. Всичко това са все демотивиращи процеси.

Може и да не ви се вярва, но атмосферата в офиса може значително да подобри факторите на работната среда, които оказват пряко влияние върху представянето ни. Направете си експеримент – влезте в два еднакви офиса по размер и разположение, но с различен интериор. Със сигурност продуктивността ви ще бъде различна на двете места. 

Поради това, редица компании предоставят все по-голяма гъвкавост на работното място. Те дори стимулират служителите си да проявят креативност и да въведат известни промени в дизайна на помещенията. Дори някои фирми са готови да платят за това техните служители да се чувстват „като у дома си“. Те наемат дизайнери, консултират се  с психолози, само и само да постигнат формулата на успеха.

Не е толкова трудно да бъдете един от тях. Независимо дали сте служител или собственик на бизнес, обзавеждането на офиса е важна предпоставка, за да върви работния процес правилно. 

Преобразете офис пространството си: ергономични столове, мека мебел и иновативни решения 

Представете си 8-9 часа в една стая на неудобен офис стол, който и по време, и след работа ви създава проблеми. Не, нищо няма да бъде както трябва. Но, ако офис мебелите са удобни, практични, с ергономични форми и с грижа за служителя, той ще се чувства на място. В допълнение можете да помислите и за меката мебел в кътовете за почивка - дивани, кресла и фотьойли. В някои компании разчупват пространството с цветни пуфове, обзавеждат зони за релакс с деко възглавнички по пода. Всичко това създава усещане за уют и намалява нивата на стрес. 

Понякога офисът не е типичния офис. Това е място за срещи с потенциални клиенти, провеждане на обучения и още куп функции. Ясно е, че едно такова работно пространство не може да се обзаведе по стандартния начин. И тук на помощ идват многофункционалните мебели. Чували ли сте например за бюро за стена? На пръв поглед имате просто етажерка, но след като го разтворите, се сдобивате и с маса за лаптопа си. И още: винтидж бюро, което може да бъде и маса за гостите ви.

Как нестандартният дизайн на офиса стимулира креативността 

По-творческите работни процеси като дизайн, маркетинг, продуктов мениджмънт, но и не само, имат нужда от нестандартно проектиране на работното място. Така например,  типичната заседателна зала с голямата маса и столове около нея, може да бъде заменена с удобни кътове за сядане от цветни мебели. Или дори само столовете да бъдат в по-разчупен и цветен дизайн, това ще „омекоти“ обстановката и ще накара хората да се отпуснат, генерирайки свежи идеи.

Някои офис мебели са просто стандартни и няма как да се лишим от тях като бюро, офис стол, шкаф, закачалка и други. И все пак има начин нещата да не изглеждат толкова стандартизирани. Ако се спрете на по-разчупен дизайн и подбирате мебелите в интересни геометрични форми и цветове, това определено ще изглежда различно. Графитът е сред топ цветовете в тази категория, но е добре да бъде в комбинация с дърво, за повече естественост. Комбинацията от сиво и маслено зелено също е страхотна. Сред трендовете са бюрата с многоцветни повърхности.

Светлите мебели с бял гланц също са за предпочитане. Те носят повече „въздух“ в стаята. Освен това можете да поставите на тях цветни папки, стайни растения или декорация, които да изпъкнат. 

Присъствието на дърво и дървени елементи в интериора носи повече свързаност с природата. В последно време се наблюдават различни интериорни течения, които изграждат мост между съвременния технологичен свят и този, от който самите ние произхождаме. Правят се опити за хармонично съчетание между тях. Офис мебелите също не отстъпват от тази тенденция. Все повече „модерни“ материали се комбинират с естествено дърво или негови производни. Така мястото ни на работа изглежда много по-балансирано, а умът – много по-креативен и продуктивен.

Решения за малки офис зони: Как да създадете уют и функционалност с минимални разходи 

Когато става въпрос за малки офис зони, които служат за почивка, обяд или дори тераса, ключът е в практичността и креативността. В тези пространства, където размерът може да бъде ограничен, интелигентните решения могат да направят голяма разлика. Например, можете да инсталирате сгъваема маса за стена, съчетана с два стола, за да създадете уютен релакс-кът близо до прозореца с прекрасна гледка. Тази компактна зона е идеална и за следобедно кафе или кратки срещи с колеги, без да заема излишно пространство.

Местата за хранене също не са за пренебрегване. Колкото повече общо пространство  осигурите, толкова по-сплотени ще се чувстват работещите. Ако наблизо нямате бистро или бар, създайте  го с удобни и модерни бар маси и столове. Чудесен повод за обедна раздумка.

Стените също могат да се разглеждат като „свободни зони“, които можете да декорирате семпло или пък не. Оставете и хората от екипа да дадат своя принос по този въпрос. Можете да останете приятно изненадани от резултата.

Независимо дали става въпрос за удобни и ергономични мебели, креативни решения за малки зони или иновации в дизайна, в Мебели Виденов ще откриете разнообразие от продукти, които ще удовлетворят вашите нужди и ще трансформират работната среда във вдъхновяващо и ефективно място за работа."

Последвайте ни