14 March 2018

Психология на цветовете

Предназначението на стаята определя цвета

Не една наука изследва въздействието на цветовете върху човека и мястото където прекарва по-голямата част от времето си, но психологията ни дава най-полезни насоки.

  • Психологията на цветовете в интериора съветва да използвате топли естествени тонове – червени, жълти, бежови, кафяви – в дизайна на кухнята или хола, тъй като те предразполагат към общуване.
  • Студените цветове – синьо, зелено, лилаво, успокояват и подхождат прекрасно за спалнята.
  • В банята заложете на бяло или на пастелните оттенъци, които означават чистота.
  • Обстановката в офиса е най-добре да бъде издържана в зелената гама, тя помага да се концентрирате.

Червено

Червеният цвят се използва широко в дизайна на кухнята, защото повишава апетита. Определено не се препоръчва за помещения, които ползвате за релакс. Подсъзнанието асоциира червеното с някаква заплаха, изостря се вниманието му и организмът се настройва в позиция на защита.

От друга страна мъничко червено в спалнята може да окаже положителен ефект върху двойката, но бъдете умерени!

Когато червеното е обкръжено от по-топли оттенъци, то се чувства прекрасно. Чудесно се съчетава с кафяво.

Кафяво

Счита се за неутрално. Предизвиква усещане за естественост, защото често се среща в природата и напомня за земята. Свързано е с чувството за безопасност и стабилност. Съчетанията на кафявия цвят в дизайна на дома ви ще добавят топлина и дълбочина на жилището.

Красивият паркет и мебелите в тази гама говорят за тънкия вкус на собственика. Дървото и меките тъкани в природни оттенъци създават приятен и уютен ефект. Кафявото определено обича всички цветове, но синьото му придава магическа изтънченост.

Синьо

Ако искате да създадете атмосфера на работа и медитация, обърнете се към синьото. То сваля кръвното налягане и сърдечния ритъм. Много светлият оттенък увеличава зрително помещението, чудесен начин да създадете усещане за простор и да дадете на съзнанието си свободата да бъде някъде другаде, почивайки си.

Ако в стаята влиза достатъчно светлина и слънце, този цвят ще охлади интериора. За тези, които имат нужда да намалят апетита си може да използвате синьото в кухнята. Една от най-интересните комбинации е синьо и зелено, но трябва много да внимавате какви нюанси ще използвате.

Бяло

Създава усещане за чистота, но е и много претенциозен за поддръжка. Ако търсите начин да създадете повече простор, белият цвят е най-доброто решение. Дизайнерите препоръчват светлите тонове за малките помещения. Можете да го съчетаете с почти всички цветове, само трябва да изберете правилния нюанс на другия цвят.

Сиво

Изтънчена елегантност без консерватизъм. Емоционалната реакция от този цвят зависи до голяма степен от оттенъка. По-студеният тон в комбинация с приглушено бяло създава освежаващ вид, а по-тъмните оттенъци мога да помрачат помещението и настроението ви.  Психологията предупреждава, че ако в обзавеждането преобладават сивите зони, рискувате да си създадете скучна среда.

Сивото е най-лесният избор, ако имате колебания за цвета, но той задължително се нуждае от другар, който да го „раздвижи“. Жълтото е един от най-свежите акценти, които може да съчетаете със сивия цвят.

Жълто

Излъчва позитивизъм, бодрост и може да черпите творчески заряд от него. Разбира се, не бива да прекалявате с жълтото, защото може да подейства на подсъзнанието като сигнал за тревожност. Най-сигурният начин да не сгрешите е да го използвате за акцент - гарантиран начин да направите една стая по-слънчева и приветлива и да не носи усещане за тревожност. Ако целите да създадете ползотворна творческа среда за вашите деца, то успешно може да го съчетаете с лилаво.

Лилаво

Тайнствената мечтателност на лилавото може да се улови във всеки негов нюанс. Ако заложите на преобладаващо синьо ще имате усещане за мистериозност и една голяма доза безгрижие. Изберете ли тоналността на червеното в зоната, ще доминира емоцията. Хората, които избират лилавото са доста взискателни към света и затова този цвят им пасва идеално. Могат да се презаредят емоционално в по-светлите и червеникави оттенъци или да работят ползотворно върху създаването на нови проекти в синкава мечтателност.

Черно

Идеално подхожда, за да акцентирате върху отделни елементи в стаята. Рамки на картини, огледала, столове и свещници може да ползвате, за да подчертаете вкуса си. В разумни размери това е благороден и артистичен цвят. Не си струва да злоупотребявате с използването му, защото повечето хора го асоциират с нещо тъжно, мрачно и потискащо. Най-добре стои на неутрален фон и при насочено осветление.

Зелено

Да обичате зеленото във всичките му нюанси е като да обичате природата такава, каквато е. То отпуска, успокоява, сваля напрежението от очите и носи усещане за пълнота. Това е един от цветовете, който ни дава най-силната връзка с природата и затова ни кара да се чувстваме толкова добре. Този цвят е подходящ за всяка стая от вашия дом, а за офиса дори е препоръчително да има поне един предмет, цвете, стена или нещо в зелено, за да сваля напрежението.

Ето и трите стъпки, които ще ви помогнат при избора на цвят

  1. Решете с какво предназначение ще се използва стаята. Естественото осветление силно влияе на възприятието на палитрите.
  2. Задайте си въпроса „Как се чувствам в тази стая?“ Спокойни и съсредоточени? Отпуснати? В безопасност? Пълни с енергия? От отговора ви зависи изборът на интериорните цветове.
  3. Помислете за колористиката на предметите в интериора.

Какъв тон планирате да са щорите, шалтетата, рамките на картините, свещниците? И кой е печелившият за тях фон?

Какви цветове ще изберете зависи и от вашето лично усещане към тях. Създайте си хармонично пространство във всяка стая спрямо вашето личностно усещане. Разположението на предметите е препоръчително да е симетрично, да влиза естествена светлина, а красивата гледка и малко зеленичко ще бъдат идеалния завършек. Тези неща влияят благоприятно на самочувствието и на настроението на човека. Избраната интериорна гама помага да се подчертае предназначението на стаята и да се създаде желаната емоция.

При създаването на нашите мебели, ние взимаме под внимание възприятието на интериора и индивидуалните ви предпочитания. Желанието ни е да ви осигурим интериор, в който винаги да се чувствате комфортно и приятно.

Пишете ни