Домашен офис или място за вдъхновение?

07 May 2019

Домашен офис или място за вдъхновение?

Домът е мястото, което споделяме с най-близките, но и мястото където искаме да намерим време само за себе си. Понякога имаме нужда да се откъснем от всичко около нас и да останем сами, необезпокоявани от никого. От друга страна, все повече професии позволяват дистанционна работа и създаването на работно място у дома става наложително. Ето няколко съвета как да направите това специално място за вас.

Отделна стая само за вас

Чудесно е, ако разполагате с отделна стая. Може да се развихрите и да я превърнете в стилен офис или място за вдъхновение по ваш вкус. Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е за какво точно ще използвате помещението. Какво ще правите в тази стая? Имате личен бизнес и ще посрещате клиенти там или ще творите и само най-близките ви ще влизат? Сами разбирате, че ако имате личен бизнес и каните клиенти на срещи, трябва да създадете усещане за сериозно работно място. Неприемливо би било да сложите пухкави и уютни аксесоари, които създават домашен уют. Това не означава обаче, че офисът ви трябва да е негостоприемен и студен. Има значение и какъв е бизнесът ви. Например, ако продавате паркет, няма да е уместно да имате плочки или ламинат. Същото важи и ако това е вашето арт студио и не сте поставили нито една вдъхновяваща творба.

Как да я обзаведете?

В домашния ви офис трябва да пресъздадете ползотворна работна среда. Това включва удобни и практични мебели, подходящи аксесоари и цветове, които да помагат за продуктивността. Много е важно да намерите дори само един предмет, който да ви мотивира. Това може да бъде плакат с мотивиращ цитат или мечта в рамка. Изберете бюро, което да разполага с достатъчно място за съхранение на важните и често използвани предмети. Съгласете се, че не може бюрото ви да изглежда затрупано с неща, дори и да ги използвате постоянно. Може да разположете и шкаф в близост до вас, ако вещите ви са прекалено много.

Ако ще посрещате клиенти помислете къде ще седят докато говорите с тях или ви чакат. За служебните разговори на бюрото поставете статичен стол без колелца и не забравяйте височината. Не трябва да е прекалено нисък, нито прекалено висок спрямо плота на бюрото, все пак, който и да седи пред вас трябва да изпитва комфорт. В зависимост от пространството, с което разполагате може да обособите и място за неформални разговори с канапе или два фотьойла и холна маса. Ако например сте терапевт е логично да обзаведете стаята с удобна мебел, която да предразполага към разговори. В различните случаи мястото на клиента може да бъде ключово за бизнеса ви.

Обзавеждате стая, в която ще си прекарвате свободното време сами? Това помещение може да бъде коренно различно от останалата част на апартамента. Функцията на тази стая ще бъде да изпълнява вашите желания. Няма да ви даваме никакви съвети, защото каквото и да измислите няма да сгрешите. Това е вашето лично пространство и ако картини с черепи и розови понита ви успокояват, тогава ги сложете навсякъде.

Кът в голяма стаята

Изберете най-голямата стая за създаване на кът, но не пренебрегвайте нейната функция в момента. Няма да бъде удобно за вас да си направите кът в стаята на децата, защото те постоянно ще търсят вниманието ви. Помислете точно в коя част от помещението е най-подходящо да преградите. Най-добре да е близо до прозорец, за да имате гледка за размисъл и вдъхновение. Също така помислете за най-отдалеченото място от вратата, за да не минават покрай вас постоянно хора и да си пречите взаимно.

Как да преградите стаята?

Най-често се използват разделители за стая, но мебелите определено са за предпочитане. Ние препоръчваме етажерка Хармония, която със своя разчупен дизайн е идеална и е много практична. Друг визуален разделител, които дизайнерите използват при стая с повече от една функция е килима. Поберете всичко, което искате да бъде отделено в зоната за почивка/работа на един килим, така ще си създадете усещане за цялост. Поставете канапе или фотьойл с изглед към прозореца и малка помощна масичка. Ако мислите да работите в тази част на стаята, трябва да съобразите височината на масата с избраната за сядане мебел. Работата на лаптоп може да се окаже болезнена и неприятна, ако седите прегърбени през цялото време. И последно - независимо дали ще работите или почивате в този кът поставете в близост до вас едно растение. То ще придаде свежест на малкото пространство, а зеления му цвят ще успокоява очите ви.

И така вече може да се похвалите на семейство и приятели за големите ви планове!

Успех!

<< Предишна статия Следваща статия >>
Пишете ни