sofa

05 April 2018

Диванът – главният герой у дома

Модерният дом задължително трябва да се отличава с уют и функционалност. Затова мебелите и материалите, от които са направени, е нужно да се избират много внимателно. Най-важното е той да е подбран с мисъл, вкус и любов, а останалото – зависи от вас и моментите, които ще си подарите.

Модерният диван
Диванът е един от най-приятните избори за съвременния дом, защото той се идентифицира с тези моменти на почивка и празничност, които всички ние искаме да запомним.
Да си изберете диван в свеж стил, е лесно, по-трудното тук е да се ориентирате сред цветовете, материалите и решенията на дизайна, които умело трябва да съчетаете с останалите мебели, цветове и детайли от килима до пердетата или щорите. Именно диванът е онзи герой в дома ви, който е призван да даде завършеност на обстановката, да ви осигури комфорт и практичност.

Правилният избор
Какво е важно да знаете при избора на диван? „Характерът“ на един диван е функционалността му, която ви дава необходимия комфорт. Външният му вид, от друга страна, е основата за уют във всеки дом. На какво ще заложите? Външния вид или характера? Всъщност, ако заложите на модерния диван, няма да ви се налага да избирате, защото той съчетава уюта с комфорта.
Да спите само на легло и да седите само на кресло – е отживелица, в която вече никой не вярва. Днес всички тези задачи ефективно изпълнява диванът. И за да внесете удобство и функционалност в дома си, определете първо основните параметри според нуждите, които ще задоволява той. В крайна сметка, ако в миналото диванът служеше за място, на което ще бъдат настанени гостите, то в момента той изпълнява редица функции: място за почивка, за релакс, за сън, „гардероб“, шкаф и т.н.

Да се протегнеш или да подремнеш?
А защо не и двете! Днес много трудно ще намерите диван, който да не се разтяга. Тази функция е станала неизменна част при създаването на всеки нов модел. Важно при избора на диван е да решите коя ще бъде основната му функция – ще релаксирате на него или ще го ползвате и за легло? Ако ще използвате дивана и за легло е важно да знаете повече за неговия механизъм на разтягане и дали има вграден подматрак. Механизъм тип „делфин“ е с изтеглящ се подматрачен механизъм. Други са на принципа клик-клак, с изтегляща се седалка и падащ гръб и други.
Разбира се, има дивани, при които не е необходимо да „изтегляте“ нещо, за да го разпънете, а просто да съберете две части.

Комфорт на колела
Ако домът ви претърпява всекидневни метаморфози, значи се нуждаете от подвижни мебели. Този комфорт на колела е изключително удобен и стабилен, а възможностите за разместване са толкова безкрайни, колкото е безкрайна и вашата фантазия. Холов ъгъл Галанс е направен от три части – една основна – стационарна и две канапета на колела със стопери.

Оптимизирано пространство
Изключително важно е да отделите внимание на грамотната организация на пространството. Ако не разполагате с достатъчно място за съхранение на вещи сигурно ви се налага да разчитате на мебели, чиято основна функция не е за съхранение. Важно е предварително да сте решили какво ще държите там. Защото ако са предмети от ежедневието ще ви трябва устойчив механизъм. Има ракли тип „чекмедже“, такива с повдигаща се горна част на дивана и други.

И когато говорим за грамотна организация на пространството е важно да споменем още едно предимство на дивана. Изборът на допълнително място в дневната често ни лишава от тъй необходимото ни пространство. Все пак искаме да се движим свободно около мебелите и да не се налага да ги прескачаме. Затова всяка добавена табуретка може да се окаже малко препятствие, от което обаче имаме нужда, особено ако семейството ни е голямо. Нашата препоръка е да търсите диван, който разполага със скрити табуретки. Така ще можете да разполагате със свободно пространство и да настаните гостите си, когато ви се наложи. Диван Йоланда разполага с две табуретки хитро скрити в подлакътника.

На ръка разстояние
Това е девизът на модерния диван. Когато релаксирате на любимото място всичко необходимо за качествена почивка трябва да е толкова близо до вас, че да не ви се налага да ставате. Заложете на диван със скрита етажерка и твърд подлакътник. Така включите ли режим „презареждане“ ще можете да се насладите на любима книга или успокояващ чай.

Разнообразието от дивани не спира до тук - широки или по-тесни, с меки или твърди подлакътници, с възглавници или без – и най-малкият детайл  в обзавеждането е от изключително значение. В съвременния дом има място и за модерните кожени дивани, и за тези от текстил. Точно, защото някои ретро елементи идеално се вписват във всеки един контекст, а също и защото текстилът е универсален материал, който подхожда на всяко съвременно решение.

За истинския герой трябва подходяща сцена

Ами да, как ще оцените любимия си герой, ако не се намира в най-подходящата за него среда? Да съчетаете цветовете във вашия дом по най-приятния начин е доста сериозно предизвикателство, защото освен да бъдат приятни за „окото“, цветовете променят нашите усещания, настроения и дори температурата в стаята. За да имате усещане за съвършенство и настроението ви винаги да бъде „уютно“ трябва да знаете как да ги комбинирате. Повече за тях може да прочетете в „Психология на цветовете“.
И макар в тази статия да ви разказахме само за малка част от функционалните особености на нашите дивани, се надяваме, че с помощта на съветите ни вие вече сте се ориентирали кой точно подхожда на вашия дом.
Ние вярваме, че уютът в дома започва с мебелното обзавеждане, а то започва с избора на диван.

Пишете ни