7 съвета за креативна детска стая

23 May 2019

7 съвета за креативна детска стая

Как да създадете ползотворна среда за вашето дете? Тук ще намерите полезни идеи за обзавеждането на детската стая, които ще подпомогнат цялостното развитие на мъника. И ще започнем с това, че най-важното мнение, с което трябва да се съобразите е на детето ви.

 

Сезам, отвори се.

Вратата е вход и изход към личното пространство на детето. Тя създава усещане за сигурност и уединение и затова вълшебствата трябва да започват още от там. Можете да я оцветите в цветовете на дъгата и това да бъде портал към неговия приказен свят. Нарисувайте я като дрешника от Нарния или просто оставете фантазията на детето ви да направи портал във времето така, както си го представя.

 

1-2-3 бързо ти се раздвижи

Създаването на кът за физическа активност е от изключително значение за растежа на всяко дете. Не става въпрос за сложни фитнес уреди, а за малко пространство и удобство за раздвижване. Не се притеснявайте, ако стаята не е много широка, има достатъчно място между тавана и пода. Спуснете въже или закачете мрежа на стената, на която детето да се катери. Подсигурете пода около мястото с дебел и мек дюшек и нека състезанието да започне.

4-5-6 нарисувай копче за късмет

Всяко дете трябва да има кът, където да развива своето креативно и логическо мислене. Препоръчително е то да бъде различно от мястото за учене. Създайте зона за творческа дейност. Нека там да изобретява чудатости от глина и да строи хартиени замъци, заедно с вас.

 

Вълшебни мебели за стаята

Колкото по-практични мебели, толкова по-добре, но как да обясните това на детето? Табуретка Моне може да ползвате като кош за играчки или чудато създание, което трябва да се храни всяка вечер с играчки. Създайте му интерес към книгите още от ранна възраст с мини библиотека Орфи. Тя е стабилна и може да бъде чудесна машина за създаване на нови приказки. Крис е космически кораб, който променя размера си спрямо броя на екипажа и докато пътува между галактиките спасява извънземни.

Учи докато играеш или играй докато учиш?

Покажете на детето колко е интересен светът и то винаги ще учи с удоволствие. Но защо въобще да говорим за учене, след време тази дума се превръща в досадно задължение за подрастващия. Достатъчно е да събудите любопитството му и то ще запомни всичко. Възползвайте се от стените, прозорците, тавана и пода в детската стая. Стените могат да бъдат гигантски цветя, които мерят колко е пораснал, а килимът - карта за пътешествия. Съзвездия могат да покриват прозорците вечер, таванът... Детската стая има ли таван? Не, има облаци и космически пирати, а през нощта планети, които светят! Кош за боклук или баскетболен кош? Разбирате колко лесно можете да създадете креативна среда и да стимулирате любопитството му.

 

Мечти, награди и постижения

Отделете място за постиженията на вашето дете. Корково табло на стената или малка секция с различни награди и проекти от детската градина ще му дадат увереност. На същото място поставете и мечтите му. Накарайте го на нарисува себе си след 10 години и поставете портретът от бъдещето редом до постиженията. Не го ограничавайте да мечтае, за да постигне всичко някой ден, трябва да вярва, че може.

Обзаведете стаята с любов и присъствие

Това е най-важното нещо за вашето дете. Каквото и да му подсигурите като удобство, мебели, играчки, няма нищо по-ценно от вашето внимание и любов. Отделяйте му всеки ден време, за да говорите, да учите заедно и да играете с него. Връзката с родителя е най-важния фактор за развитието на детето, но това сме сигурни, че го знаете.

Вече сте заредени с много креативни идеи. Споделете ги с детето си и заедно създайте идеалната детска стая.

<< Предишна статия Следваща статия >>
Пишете ни